maanantai 20. toukokuuta 2019

Kuormansidonta - Ammattipätevyys

Kuorman sidonta on erittäin tärkeää varsinkin kappaletavara-kuljetuksissa. Jos kuormaa ei sidota, se lähtee liikkeelle kuorma-auton liikkuessa aiheuttaen tuhoa pahimmassa tapauksessa. Sehän on ihan loogistakin. Silti sattuu valitettavan usein onnettomuuksia, joissa syynä on ensisijaisesti kuorman sitomattomuus.

Kuorman sidonta voi olla haastavaa tietyissä tapauksissa, jos on esimerkiksi korkeita tai matalia kuormia. Tällöin kuljettajan pitää käyttää loogista päättelykykyä ja arvioida, miten kuorman saa lastattua kaikista järkevimmin kuormatilaan.

Kuorman sidonnasta on olemassa myös ihan oikea lainsäädäntö, jonka mukaan sitomatta jätetystä kuormasta rangaistaan joko sakolla tai pahimmassa tapauksessa jopa ajokortin menettämisellä.
Onneksi yleensä sitomatta jätetyistä kuormista rangaistaan vain sakolla. Ajokortin menettäminen on harvinaisempaa.

Kuorman sidonta on siis tärkeää niin lastin kannalta, kuin myös muun liikenteen turvallisuuden kannalta. Sitä ei saa jättää tekemättä missään tilanteessa, vaikka olisikin kyseessä pienikin siirtymä seuraavaan kohteeseen.

Kuorman sidonta itsessään tapahtuu niin, että liina laitetaan kiinni seinään, jonka jälkeen lasti työnnetään aivan kumpaankin seinään kiinni. Liinaa vedetään lastin pintaa pitkin toiselta puolen ja liinan toinen pää kiinnitetään vastaavasti lastin toiselle puolelle seinää. Sitten liina kiristetään.

Älä siis missään tapauksessa unohda sitoa lastia, sillä sen sitomatta jättäminen voi olla kohtalokasta ja aiheuttaa suurta tuhoa. Vaikka kyseessä olisi pienikin matka seuraavaan paikkaan, sido lasti silti. Se takaa kaikille turvallisen tunteen liikenteessä ja lasti pysyy ehjänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajoonlähtötarkastus - Ammattipätevyys

Kuljettaja on aina vastuussa omasta kalustostaan. Ei pelkästään auton siisteydestä vaan ennen kaikkea huoltamisesta ja kunnosta. Siksi ajoon...