tiistai 21. toukokuuta 2019

Auton huolto - Ammattipätevyys

Jos omistat jossain vaiheessa elämääsi auton tai minkä tahansa kulkuneuvon, on sen huoltaminen ja ylläpito välttämätöntä, jos haluat, että ajoneuvosi pysyy kunnossa.
Myös Suomen laki jo velvoittaa auton omistajaa pitämään kulkupelinsä kunnossa, sillä rikkinäisellä autolla ei voi ajaa liikenteessä. Vuosittaiset katsastukset siis pitävät huolen siitä, että liikennekelpoiset ajoneuvot ovat ajantasalla ja että ne ovat huollettu säännöllisin väliajoin.

Moni ajattelee, että auton huoltoon sisältyy vain ajoneuvon korjaaminen. Mutta todellisuudessa auton huoltoon sisältyy korjaamisen lisäksi mm. ajoneuvon siisteys, nesteiden vaihdot, katsastukset ja myös maalipinnan hoito.

Katsastukset ovat vuosittaisia laajamittaisia tarkastuksia, joissa arvioidaan ajoneuvon kunto ja mahdolliset korjaukset. Jos ajoneuvo ei saa katsastuksesta hyväksyntää, kyseisellä ajoneuvolla ei siis saa ajaa liikenteessä eli se on silloin tieliikennekelvoton. Katsastuskonttorit pitävät huolen siitä, että liikenneturvallisuus pysyy hyvänä ja, että rikkinäisiä tai vajaakuntoisia ajoneuvoja ei pääse liikenteen sekaan.

Ajoneuvon puhtaanapito on tärkeää myös ajoneuvon kunnon kannalta, sillä jos esimerkiksi ajoneuvoa ei pestä tarpeeksi usein, voi olla, että mm. maalipinta kärsii ja ajoneuvo alkaa ruostumaan. Uskaltaisin myös väittää, että ihmiset ajavat mieluummin puhtaalla autolla, kuin likaisella.

Nesteiden vaihto ja niiden säännöllinen tarkastus on tärkeää, koska mm. moottoriöljy on auton yksi tärkeimmistä asioista, sekä myös jäähdytinneste ja kytkin- sekä jarruneste. Ilman näitä neljää nestettä on mahdotonta ajaa liikenteessä tai saada edes autoa käyntiin.

Maalipinnan hoito on tärkeää, sillä eihän kukaan halua ajaa autolla, jossa maalipinta olisi rikki. Sen lisäksi, että se olisi epämiellyttävää, on siihen ihan oikeat syytkin, miksi se kannattaa pitää kunnossa.
Jos maalipintaa ei hoida ja se rikkoutuu, monesti sattuu ruostevaurioita ja ne taas heikentää ajoneuvon kuntoa huomattavasti. Sehän vasta epämiellyttävää olisikin ajaa ruosteisella autolla.

Yhteenvetona, kannattaa siis pitää ajoneuvo kunnossa niin sisältä, kuin ulkopuoleltakin. Jokaisella huoltamisella on merkityksensä ja se vain pidentää auton käyttöikää, sekä parantaa kuljettajan ajomukavuutta. Suosittelen tekemään ihan itse katsastusten lisäksi säännöllisiä nesteiden tarkastuksia, korjauksia ja pitää huolta auton siisteydestä. Kukaan ei tykkää ajaa rikkinäisellä tai likaisella autolla, etenkään sinä itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajoonlähtötarkastus - Ammattipätevyys

Kuljettaja on aina vastuussa omasta kalustostaan. Ei pelkästään auton siisteydestä vaan ennen kaikkea huoltamisesta ja kunnosta. Siksi ajoon...